Webdrive Logo English flag Polski flag
  ::  Information  ::  Start  ::  Nyheder  ::  FAQ  ::  Tips  ::  Betingelser  ::  Kontakt  ::  Links  ::  Sudoku  ::   Persondatapolitik  ::  
 
 
Login e-mail:
Login adgangskode:
 

Nyheder

Hvad er malware egentlig?

Begrebet malware kommer fra ordene malicious og software. Med andre ord: ondsindet software. Malware kommer i mange forskellige afskygninger og er på mange måder et paraplybegreb for de mange forskellige typer af angreb, vores computere og telefoner kan udsættes for. Det som al malware har tilfælles er, at det er udviklet til at ødelægge, true eller på anden måde gøre livet surt og besværligt for helt almindelige mennesker såvel som store virksomheder.

 

Spyware 

En type af malware er spyware. Ordet er en sammentrækning af det engelske begreb spy (spion) og software. Det forklarer grundlæggende set meget godt, hvad spyware er udviklet til: at overvåge dig. Man kan spørge sig selv, hvorfor fremmede mennesker gerne vil overvåge dine aktiviteter på internettet. Den ene grund, som hidtil har været den mest udbredte er at få adgang til dine personlige oplysninger. Det kan være dine kreditkort-informationer eller login og password til din bankkonto.

 

En hacker får ofte adgang til dine kreditkort-informationer ved at hacke en af de apps, du bruger på din mobiltelefon. Der har været flere eksempler på, at hackere har opsnappet folks kreditkort-informationer, når de foretog køb i Google Play eller bestilte en taxa. Det er utroligt svært for dig som forbruger at vide, om du er under overvågning på grund af denne type af hacks. Det bedste du kan gøre er, at være meget opmærksom på, hvilke apps du benytter, og altså hvor du indtaster dine oplysninger. Du kan også sørge for ikke at gemme dine kreditkort-oplysninger i de forskellige apps. Desuden kan det anbefales at følge med i medierne for at vide hvilke apps, der er under angreb.

 

Stjæler dine login-oplysninger 

En anden type af spyware er den slags, der får adgang til dine login-oplysninger til eksempelvis netbank, SKAT, borger.dk eller andre hjemmesider med meget personlige oplysninger. Det gør de enten for at kunne tømme din bankkonto, foretage identitetstyveri eller kunne presse dig til at betale en løsesum for ikke at offentliggøre eller på anden måde misbruge dine oplysninger. I denne forbindelse er det links, der udgiver sig for noget andet end de er, som er metoden til at få ram på dig. Der er mange eksempler på, at personer får mail fra deres bank eller fra SKAT, følger et link i mailen og derefter på mystisk vis mister en masse penge.

 

Det skyldes, at snedige personer har fået mailen til at se ud som om, den er fra en af de afsendere du stoler på. Når du så trykker på linket i en mail, der ser troværdig ud, kommer du til en hjemmeside, der ligner den hjemmeside, du gerne vil besøge. Det sker desværre ofte, at det ikke er den rigtige side, men en side, der har installeret spyware. Derfor kan hackeren se alt, hvad du foretager dig på siden. På den måde kan de nemt få adgang til alle dine personlige informationer. En let løsning på dette problem er aldrig at følge links fra betroede afsendere. Hvis du får mail fra banken så gå direkte ind på bankens hjemmeside og se, om der er foretaget betalinger, eller der er beskeder fra banken. Det samme gælder med SKAT. På den måde er du sikker på, at du ikke følger et ondsindet link.

 

Ransomware 

Den tredje type af spyware kaldes også ransomware. Det er også software, der er udviklet til at overvåge dig, men formålet med ransomware er, at du skal betale en løsesum. Ransomware er software, som bliver installeret på din computer, enten når du downloader en inficeret fil eller følger et ondsindet link. Du kan risikere, at modtage en mail fra en person, du kender, med en fil, der har virus. Det er meget smart, da du ikke forestiller dig, at det skulle ske. Der sker, når en af dine kontakter selv har en virus, der videresender inficerede filer.

 

De usikre links, som bruges til ransomware, kan både være de samme som ovenfor, men også komme i form af pop-up vinduer med gode tilbud eller lignende. Når hackeren har haft held med at installere ransomware på din computer, har de adgang til alle dine filer, passwords og alt, hvad du foretager dig online og offline. Forestil dig, hvordan du ville reagere, hvis du en dag modtog en mail om, at en person ved alt om dig og vil offentliggøre det, hvis ikke du betaler en løsesum. Det er et helt forfærdeligt scenarie. En anden måde at presse penge ud af dig kan være at fryse din computer, så du ikke længere har adgang til den. Herefter truer hackeren med at slette alle dine filer, hvis ikke du betaler. Farvel til bryllupsfotos, eksamensopgaver, arbejdsdokumenter og og alle de andre filer, som betyder noget for dig. Derfor bør du, som minimum, have et antivirusprogram installeres på din computer som sikrer imod ransomware - BullGuard-serien af antivirusprogrammer kan hjælpe med at sikre din computer imod ransomware og alle andre typer af malware.

 

Det bør nævnes, at flere og flere hackere - eller scammers - sender mails ud om, at de har alle dine informationer, og forsøger at narre penge ud af dig, selvom de reelt set ikke har noget at have det i. Du kan hurtigt undersøge, om du har modtaget en scam mail ved at kopiere en del af teksten i mailen og indsætte den i Google. Her vil du kunne finde hits på den præcis samme mail, hvis den er blevet sendt ud til mange personer på én gang. Det er ofte et tegn på, at afsenderen reelt ikke har adgang til dine informationer.

 

En trojansk hest 

Trojanske heste er også et begreb, du kan støde ind i, når talen falder på malware. En trojansk hest er - ligesom den oprindelige træhest, der blev brugt til at indtage Troja - en type software, der udgiver sig for at være noget andet, end den er. Meget spyware og ransomware installeres på din computer ved hjælp af det, som kaldes en trojansk hest. Det er eksempelvis den inficerede vedhæftede fil fra en god ven, som selv er blevet hacket, eller et program, du installerer. I dag kommer mange trojanske heste til os via sociale medier og smartphones.

 

Vi installerer apps som aldrig før, og du bør altid være opmærksom på, om programmet kommer fra en udvikler, du har tillid til. En trojansk hest kan altså være forklædt som alt fra et spil til en tjeneste, der leverer fastfood eller et link til en sjov video.

 

Computerorme 

Orme er ikke i sig selv inficerede programmer, men programmer, der kan sprede virus i det uendelige. De er altså bærere af ond software. Problemet med computerorme er, at du ikke behøver at besøge falske hjemmesider eller downloade filer for at bliver offer for dem. En orm benytter sig af en svaghed i et givent computernetværk og sender kopier af sig selv til en lang række af computerbrugere. Det gør de ved hjælp af din personlige IP (Internet Protocol) addresse.

 

Da ormen laver kopier af sig selv, er hver eneste orm programmeret til at angribe svagheder hos de forskellige værter og spreder sig videre fra dem. Hvis du er angrebet af en orm, vil den altså kopiere sig selv og sprede sig til andre IP adresser, og på den måde bruge din adresse til at ødelægge det for andre. Du kan mindske risikoen for at få en computerorm, hvis du benytter en firewall, når du går på nettet. En firewall fungerer som en branddør, som ikke kan gennemtrænges af ondsindet software.

Din IP:   3.230.1.126
webdrive.dk